15. mar 2017.

„Podrži RTV“: 30 pritužbi REM-u zbog emisije „Ino-strane“

Pokret "Podrži RTV" ocenio je skandaloznom odluku Regulatornog tela za elektronske medije da, uprkos zakonskoj obavezi, ne nadzire rad emitera tokom predsedničke kampanje i najavio "da če iskoristiti sve zakonske mogućnosti da natera to telo da radi posao zbog kog su osnovani i finansirani novcem svih nas".

Pokret u saopštenju navodi da je REM dužan da osigura istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građanki i građana i Pokret „Podrži RTV“ će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da natera to telo da radi posao zbog kog su osnovani i finansirani novcem svih nas.

Pokret će pratiti izveštavanje javnih servisa RTV i RTS do samog kraja kampanje i sve nepravilnosti prijavljivati Regulatoru u vidu pojedinačnih pritužbi građanki i građana.

Na inicijativu Pokreta „Podrži RTV“ Regulatoru je danas upućeno 30 pritužbi zbog emisije „Ino-strane“ koja se emituje nedeljom uveče na Prvom programu RTV, a čiji je autor i voditelj nekadašnji portparol Srpskog pokreta obnove, a danas funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović.

Pokret upozorava da se u članu 5 Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje navodi da „funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje da se pojaviljuje u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“.

Apelujemo, naglašava Pokret, na građanke i građane da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje i pozivamo ih da nas obaveštavaju o svim neregularnostima koje primete u radu emitera ili da uz pomoć formulara na sajtu REM sami podnesu prigovore.

Pokret „Podrži RTV“ je poseban apel upućutio kolegama da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora, kako ne bi obesmislili izborni proces, već omogućili građanima da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije na osnovu koji će moći da donesu odluku 2. aprila.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend