14. dec 2020.

RTS: Učinićemo sve da se ne nađemo ponovo u budžetu. Vlada kao da ne može da se s tim pomiri

Nakon što je RTS skinut s budžeta za iduću godinu, Vlada Srbije kroz dopunu Zakona o javnim medijskim servisima kao da ne želi da se pomiri s tim da RTS može da funkcioniše i bez pomoći države. U nacionalnom javnom servisu pak misle da mogu i kažu da će sve učiniti da se ne nađu ponovo u budžetu

Foto: Cenzolovka

Šta Vlada Srbije zapravo želi – da nastavi da finansira rad RTS-a iz budžeta ili ipak to ne želi?

Dan nakon što je Skupština Srbije 10. decembra usvojila budžet za narednu godinu, u kojem prvi put posle 2015. nije planiran ni dinar za finansiranje osnovne delatnosti RTS-a kao javnog medijskog servisa, u skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima koji predviđa da se do 31. decembra 2021. oba javna servisa delimično finansiraju – iz budžeta.

Za Radio-televiziju Vojvodine ovo nije nikakva novost, za tu medijsku kuću u budžetu za narednu godinu odvojeno je sad već standardnih 900 miliona dinara.

Uvek postoji mogućnost da rebalansom budžeta Srbije RTS dobije novac, ali ćemo učiniti sve da se to ne dogodi (RTS)

Za RTS pak biće da jeste – nema ih u budžetu za 2021, ali ispada da će, nekako, ipak biti sufinansirani iz budžeta.

„Za obavljanje osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, Javna medijska ustanova ’Radio-televizija Srbije’ i Javna medijska ustanova ’Radio-televizija Vojvodine’, do 31. decembra 2021. delimično se finansiraju iz budžeta Republike Srbije“, navodi se u Predlogu zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima.

Sličnu stavku predviđa i Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je takođe u skupštinskoj proceduri.

Osim što predviđa da od 1. januara iduće godine taksa za javne medijske servise poskupi sa 255 na 299 dinara (što je danas podržao i Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije), taj zakonski predlog nalaže da se od 1. januara 2016. do 31. decembra iduće godine oba javna medijske servisa „delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije“.

U RTS-u ne gledaju s oduševljenjem na povratak na staru dobru „budžetsku sisu“ te nameravaju da sve učine kako ne bi došlo do vraćanja na staro.

Hvala, ali – ne hvala

Svesni da se iduće godine neće naći u državnom budžetu, RTS je već, kako nam rekoše u Službi za odnose s javnošću i korporativni imidž JMU RTS, uradio nacrt finansijskog plana i plan poslovanja za 2021. godinu „koji kao i svake godine razmatra i usvaja Upravni odbor na sednici krajem decembra tekuće godine“.

U te planove ukalkulisano je povećanje takse za javne medijske servise za 44 dinara u narednoj godini, čime bi prihodi RTS-a po toj osnovi bili veći za skoro tri milijarde dinara u odnosu na 2019. godinu, kada su po toj osnovi zarađene 7,4 milijarde dinara.

„RTS je uradio nacrt finansijskog plana sa projektovanim prihodima od takse i komercijalnih prihoda i u skladu sa projektovanim prihodima uradio plan rashoda. Od takse je projektovan prihod od oko 84 miliona evra (blizu 10 milijardi dinara)“, rekli su u RTS-u za Cenzolovku.

Šta Vlada Srbije zapravo želi – da nastavi da finansira rad RTS-a iz budžeta ili ipak to ne želi?

Kao ilustraciju za dobro stanje u toj medijskoj kući, zbog čega im državna pomoć nije neophodna, u RTS-u navode da će i pored toga što im je zbog pandemije ove godine iz budžeta stiglo četiri miliona evra manje nego što je planirano (1,6 milijardi umesto 2,1), a još za šest miliona evra manji su komercijalni prihodi, RTS ovu godinu završiti „sa pozitivnim rezultatom“.

Ipak, u RTS-u ne isključuju mogućnost da će u narednoj godini, recimo kroz rebalans budžeta, toj medijsko kući opet biti opredeljena određena svota novca, što, kako kažu, baš i ne priželjkuju.

„Uvek postoji mogućnost da rebalansom budžeta Srbije RTS dobije novac, ali ćemo učiniti sve da se to ne dogodi“, rečeno nam je u nacionalnom javnom medijskom servisu.

Prema finansijskom izveštaju za 2019. godinu, RTS je u toj godini imao prihod od 13,6 milijardi dinara i rashode od 9,9 milijardi dinara. Ostvareni neto dobitak u 2019. iznosio je tri milijarde dinara.

U prošloj godini RTS je od takse prihodovao 7,4 milijarde, od marketinga 2,9, a iz budžeta im je stigla tranša od 3,1 milijarde dinara.

Za Upravni odbor ima se kad

Da li će prihodi od takse i marketinga biti dovoljni za lagodan rad RTS-a u narednoj godini, o tome ne znaju ni u Upravnom odboru RTS-a.

Na pitanje Cenzolovke da li je bilo konsultacija sa UO RTS-a oko finansiranja javnog servisa u 2021, predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić odgovara odrično.

„Evo, decembar je, da, očekivao sam da će se to već desiti, ali nije. Imali smo u međuvremenu jednu sednicu (Upravnog odbora), ali bavili smo se isključivo tekućim pitanjima, nije bilo reči o finansiranju sledeće godine.“

Kako kaže, pretpostavlja da je činjenica da budžet za 2021. ne predviđa novac za RTS jedan od razloga što UO još uvek čeka predlog finansijskog plana za iduću godinu, koji je, napominje, prethodnih godina dolazio ranije.

„Nažalost, još nismo dobili ništa novo od menadžmenta RTS-a. Očekujem da budemo obavešteni kada predlog finansijskog plana bude završen i tada bi trebalo da imamo i sednicu Upravnog odbora koja bi se time bavila“, naveo je Vladimir Vuletić, predsednik Upravnog odbora RTS-a.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

1 komentar za: “RTS: Učinićemo sve da se ne nađemo ponovo u budžetu. Vlada kao da ne može da se s tim pomiri

  1. Tihomir Grozni

    Upada u oči samo jedna stvar u ovom nedorečenom tekstu, a nedorečen je zato što se očigledno još ništa ne zna: Vlada izgleda može da na silu gura novac javnom servisu, i da ga još i time čini zavisnim, a javni servis nema mogućnost da novac odbije, čim njegovi ljudi kažu „učinićemo sve da ne dospemo na budžet“. To je kao da kažu penjemo se na krušku, i učinićemo sve da ne padnemo s nje, ali, znate, to je u Božijim rukama. Slaba vajda od autonomije javnog servisa dok ova vlast ne odloži insignije.

    14. дец 2020. at 23:33

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend