07. mar 2018.

Smajlović: Političari imaju grozan odnos prema medijima

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da joj nije simpatično što Dragan Đilas ne pušta novinare na konferencije i navodi da to nije fer prema izveštačima. "Mnoge stvari u našem novinarstvu su greške urednika, a ne novinara. Ne volim kad se to ponižavanje novinara na terenu radi, urednici su krivi, nisu krivi novinari", navela je.

Novinarima Studija B, Pinka i Informera nije bilo dozvoljeno da prisustvuju konferenciji Dragana Đilasa za medije.

Političari imaju grozan odnos prema medijima, štampi je uvek teže kad je vlast jaka, navela je.

„Ja razumem frustracije političara sa novinarima… Nisam sigurna – da sam političar – da bih se ponašala principijelnije… Nije mi simpatično kada Đilas ne pušta novinare na konferencije za štampu“, kazala je.

Navodi da to nije fer prema novinarama izveštačima. „Mnoge stvari u našem novinarstvu su greške urednika, a ne novinara. Ne volim kad se to ponižavanje novinara na terenu radi, urednici su krivi, nisu krivi novinari“, dodaje.

Podseća da je, kada je bila na čelu UNS, ista takva saopštenja morala da daje i kad su Đilas i Tadić bili na vlasti, a što se tiče odnosa prema Kopernikusu, za čije novinare nikad nije bilo mesta u autobusu i sl.

Nama nedostaje i kritike novinara, međusobne, dodaje.

Ružno je da Vučić prigovara koleginicama sa RTS kad su izrazile soloidarnost sa Natašom Jeremić kad je potpredsednik njegove stranke optužio nju da je vođa narko-klana, a sada je počelo da ljudi iz SNS govore – gde je solidarnost novinara sa kolegama sa Pinka, Studija B, a sa druge strane im smeta solidarnost sa Natašom Jeremić, kaže.

Svi političari će pokušati da izazovu razor među novinarima, ne znam samo zašto novinari na to pristaju, kaže.

„Nas je lako iskoristiti u političkim bitnkama, i mnogi od nas rado pristaju da budu iskorišćeni u tim bitkama… Ja razumem osećanje nelagodnosti kod kolega koji rade profesionalno svoj posao, kada treba da štite nekoga za koga smatraju da ne radi svoj posao profesionalno… To je teška dilema“, kaže.

Odnos medija izgleda kao odnos među političarima, to je kao slika u ogledalu, i to je razlog što nas građani odbacuju, navodi.

Govoreći o kampanji, kaže da su opozicioni mediji podržavali opoziciju, režimski režim. Mislim da se jesu novinari ponašali navijački, a možemo da kažemo da ima više režimskih medija nego opozicionih, navodi.

Smatra da urednici moraju da pokažu više novinarske hrabrosti. Ocenjuje da je bio cilj u kampanji samo da se odradi posao, da se stranke prikažu u jednakom vremenu. Ističe nedostatak spremnosti da se da sud, ocena, i da se to potkrepi nečim.

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend