15. sep 2021.

CG Savet: REM da pokrene proceduru, TV Hepi i Pink podstiču mržnju

Savet Agencije za elektronske medije zatražio je od Regulatornog tela za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa TV Hepi, Pink M, Pink Plus i Pink sa sedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda iz Konvencije o prekograničnoj televiziji i Direktive o AVM uslugama i preduzme mere.

Kako je prenela RTCG, procedura se pokreće jer je Savet Agencije uočio da ti emiteri nedvosmisleno i u kontinuitetu emituju sadržaje koji podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

„Učestalim emitovanjem (posebno uočenim u periodu avgust – septembar), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, koristi se pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz Saveta Agencije dodaju da su uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih navedenim međunarodnim dokumentima, pozvali Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u roku od 15 dana.

Ukoliko se i nakon isteka tog roka nastavi kršenje standarda, iz Saveta Agencije navode da će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend