30. sep 2022.

„Govor mržnje postao nova normalnost u medijima“: Zašto Ministarstvo informisanja ćuti na Informerov intervju sa silovateljem?

Na skandalozan intervju sa silovateljem Igorom Miloševićem objavljenim u Informeru reagovala je šira javnost, medijska udruženja, pojedine institucije, ali ne i Ministarstvo kulture i informisanja, kao ni sam vrh vlasti.

Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Čak su pojedini naprednjaci na Tviteru stali u odbranu Dragana J. Vučićevića pohvalivši “izvrstan” intervju, a šut u zadnjicu koji je dobio na protestu ispred svoje redakcije označili su kao “pokušaj ubistva”.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra ističe za Danas da je Ministarstvo informisanja moralo da reaguje na skandalozni intervju.

– Ministarstvo je moralo da se oglasi u skladu sa svojim nadležnostima jer njihovo ćutanje samo dodatno utiče na atmosferu straha i pokazuje da država ne čini dovoljno da zaštiti žene od retraumatizacije sa naslovnih strana – poručuje Pavlović.

Nereagovanje nadležnog ministarstva kao i ćutanje vrha vlasti za Zorana Gavrilovića iz BIRODI-ja predstavlja dokaz da se mediji dele na „naše“ i „protivničke“, odnosno da nije bitno šta piše u zakonu i Kodeksu novinara Srbije.

– Mediji su jedna od ključnih poluga kontrole javnosti i zato ih ne treba kuditi dok su poslušni i predstavljaju vlast na reklamni način. Iznenađujuće i pohvalno je da se oglasila Poverenica za ravnopravnost i precizno navela šta je problem sa tim „medijskim sadržajem“. Ovakvih slučajeva bi bilo manje da su nadležna regulatorna tela, ali i akademska, odnosno profesionalna javnost – proaktivni. U tom ambijentu se Ministarstvo kulture i informisanja ne bi sakrivalo ispod rada javnosti – ukazuje Gavrilović.

Advokat Vladimir Terzić ističe za Danas da govor mržnje i promocija nasilja, predstavljaju “novu normalnost”, bez obzira što vlast u medijima pokušava da predstavi da je došlo vreme za redefinisanje odnosa u društvu, uspostavljanja ustavnosti i zakonitosti u punom obimu.

– Da je to tačno, odmah bi reagovalo Ministarstvo informisanja, postavilo bi se pitanje odgovornosti i sankcionisanja Informera – ocenjuje naš sagovornik.

Na pitanje da prokomentariše ekspresnu reakciju tužilaštva zbog navodnog napada na Vučićevića, Terzić tvrdi da za njom nije bilo potrebe.

– Nije bilo elemenata za reakciju tužilaštva, s obzirom da je Vučićević “napadnut” vodom, što svakako nije sredstvo podobno da telo teško povredi, a samo u tom slučaju bi tužilaštvo bilo ovlašćeno da reaguje po službenoj dužnosti. Ovako, Vučićeviću je na raspolaganju privatna tužba, tu nema mesta za reakciju državnih organa, osim prema njemu i njegovom listu Informer – navodi Terzić.

Poslanička grupa „Ujedinjeni“ – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA podnela je danas predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i obrazovanje Siniši Kovačeviću inicijativu sa predlogom zaključka o najoštrijoj osudi postupka objavljivanja intervjua višestruko osuđivanog silovatelja Igora Miloševića u listu Informer, uz molbu za hitno sazivanje sednice Odbora ovim povodom.

Narodna poslanica dr Danijela Grujić predložila je zauzimanje čvrstog kritičkog stava prema postupku Informera, finansijski podržanom i od Republike i od lokalnih samouprava, ističući da je Informer omogućio javnu promociju krivično gonjenog ponašanja sa elementima podsticanja diskriminacije i nasilja u društvu suprotno zakonu, posebno protiv zabrane govora mržnje.

Poslanička grupa „Ujedinjeni“ zahteva da nadležni državni organi preduzmu aktivnosti u skladu sa zakonom “i sankcionišu ovaj po društvo izrazito štetan postupak Informera“.

O mogućim negativnim posledicama ovakvog neetičnog postupanja Informera dužni smo da u skupštinskom odboru razmišljamo o otklonu od uskopartijskih shvatanja, dakle, sa pozicije dobrobiti šireg društva, vodeći računa o opasnostima njegovog daljeg vrednosnog urušavanja. Direktne posledice su ugrožavanje ljudskih prava sekundarnom viktimizacijom žrtava silovanja, stvaranje pritiska u javnosti na žrtve nasilja da odustanu od prijave nasilja nadležnim organima, jer se u javnosti promovišu krivci i ohrabrivanje pojedinaca da prihvate negativne modele ponašanja – upozorila je Danijela Grujić.

Bez odgovora iz Ministarstva informisanja

List Danas je postavio pitanje Ministarstvu kulture i informosanja zbog čega nisu reagovali na skandalozni intervju sa silovatelj u Informeru, ali odgovor nismo dobili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend