26. jul 2022.

Proruski mediji, proruski i građani: Za rat u Ukrajini krive Zapad i NATO

Rezultati monitoringa najčitanijih medija i istraživanja javnog mnjenja o ratu u Ukrajini koje je sprovela organizacija Novi treći put, pokazalo je da se stavovi građana Srbije značajno poklapaju sa proruskom narativom u domaćim medijima, gde je Zapad predstavljen kao krivac, a ruska invazija kao "iznuđen potez".

Specijalna vojna operacija, kako je predstavlja Rusija, ili brutalna agresija na suverenu zemlju u očima Ukrajine i Zapada, ušla je u peti mesec.

Većina građana Srbije prihvatila je dominantan narativ domaćih medija, koji plasiraju pogled na ratna dešavanja sa ruskog prozora, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja organizacije Novi treći put.

Polovina ispitanika staje uz Rusiju i Putina, jer Srbija ne sme da bude na strani ukrajinske vlasti koju vide kao marionetu Zapada. Visoke ocene daju i Kini i Si Đinpingu, Mađarskoj i Orbanu, dok su najlošije prošli Evropska unija, SAD, Velika Britanija i zapadni lideri – Zelenski, Bajden, Boris Džonson i Ursula fon der Lajen.

„Ne postoji ni jedna država na Evropskom kontinentu, ne računamo Rusiju kao učesnicu rata, gde građani u anketama kažu da je NATO najviše kriv. Čak i u Belorusiji, državi koja ima prorusku autoritarnu vlast, sa čije teritorije je napadnuta Ukrajina, u dve dostupne ankete, prvi krivac u Belorusiji je Rusija. Kako su mediji uokvirili ovaj sukob, a to je da su ili Ukrajina, ili NATO, ili Zapad, kako god to formulisali, krivi za sukob, to se reflektovalo i kroz ankete kod građana“, kaže Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta.

Analiza gotovo 18.000 članaka na 11 portala pokazala je da pozitivan ton najčešće prati Belorusiju, Kinu i Rusiju, dok se o svim ostalim relevantnim akterima – Ukrajini, Nemačkoj, Evropskoj Uniji, a naročito o NATO savezu, SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, češće pisalo negativno.

„U domaćim medijima je anti-zapadni sentiment u tom istom periodu bio jači od proruskog. To znači da je Rusija dobijala pozitivno prenošenje, dobijala je, naravno, i kritike, ali, kada se pogledaju procenti za zapadne zemlje, one su trpele mnogo više napada, prvenstveno SAD, Ujedinjeno kraljevstvo i NATO savez“, navodi Milić.

Većina smatra da je spoljnopolitička pozicija Srbije dobra i da treba da u sukobu ostane neutralna, preko 70 odsto protivi se uvođenju sankcija, a ako balansiranje ne bude moguće, svaki drugi kaže da se treba svrstati uz Rusiju, dok trećina smatra da treba izabrati Zapad.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend