23. mar 2023.

Provera činjenica: ne, Putin nije klečao pred Sijem

Čudna fotografija kruži internetom: da li je Vladimir Putin zaista ponizno klečao pred Sijem Đinpingom? Tvrdi se da je fotografija snimljena tokom Sijeve posete Moskvi – ali ta slika je lažna.

Poseta šefa kineske države Rusiji danima je bila glavna vest u svetskim medijima. Demonstrativna bliskost Sija Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i novi sporazum između dve zemlje analitičari vide kao izraz produbljivanja njihovog strateškog partnerstva – i to baš u vreme kada Zapad zahteva jasno distanciranje Kine od Rusije, kako zbog napada na Ukrajinu, tako i zbog naloga za hapšenje koji je nedavno protiv Putina izdao Međunarodni krivični sud.

Zato je ova viralna fotografija izazvala burne rasprave na društvenim mrežama. Na njoj se navodno vidi kako Putin kleči pred Sijem. Bio bi to gest poniznosti koja bi imao veoma snažan simbolički karakter – da je taj prizor stvaran.

Jedan korisnik Tvitera u vezi s fotografijom piše: „Putin kleči, zaklinje se na poslušnost i odanost svom gospodaru Siju“. Drugi se ruga i kaže da Putinu klecaju kolena. Fotografiju su podelili i neki novinari, a proširila se i na Telegramu i imguru. Pregledana je više od milijon puta na svim platformama.

No, da li je Putin stvarno kleknuo pred Sijem?

DW provera činjenica: pogrešno

Odgovor glasi: ne, Putin se nije poklonio Siju – fotografija je lažna. Osim činjenice da je takav gest jednog lidera pred drugim veoma nerealan, naše istraživanje pokazuje da je fotografiju Sija i Putina najverovatnije generisala veštačka inteligencija. Tome idu u prilog brojni pokazatelji.

Proveravajući autentičnost najpre smo uneli fotografiju u pretraživač za obrnutu pretragu slika, koja pokazuje da je najranija verzija objavljena 20. marta. Pritom jasno poreklo fotografije nije bilo moguće utvrditi, čak ni uz korišćenje različitih programa za pretraživanje fotografija na internetu.

Deformisane uši, ogromna cipela, srasle ruke

Pažljiviji pregled fotografije otkriva nekoliko detalja: zadnja cipela osobe koja kleči, a za koju se kaže da je Putin, nesrazmerno je velika i široka. List te iste noge deluje izduženo. Polupokrivena glava osobe takođe je veoma velika i nije proporcionalna ostatku tela. Uvo je neobično deformisano i ima nekoliko nedefinisanih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uvo. Sijevo uvo takođe izgleda deformisano kada se uveliča slika. Međutim, najupečatljivija nedoslednost na slici ne tiče se Putina ili Sija, već osobe koja stoji s njihove leve strane. Čovekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom.

Iskustvo je pokazalo da su sve to abnormalnosti koje nastaju na slikama koje generiše veštačka inteligencija.

Program veštačke inteligencije nedavno je napravio fotografiju hapšenja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa – do kojeg uopšte nije došlo. Aplikacije kao što su Midjourney ili DALL-E omogućavaju foto-realistične slike prirodnih pejzaža i ljudi, koje su bogate detaljima i u nekim slučajevima teško se mogu razlikovati od stvarnih fotografija. Međutim, aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju takođe redovno prave greške, a posebno su nerealni prikazi ruku i ušiju.

AI-detektor: 57 odsto da je veštački generisano

S obzirom na to da mnogo toga ukazuje na aktivnost veštačke inteligencije u slučaju slike Putina i Sija, analizirali smo njene objave na društvenim mrežama pomoću AI-detektora. Program Hugging Face pregleda slike tako što proverava abnormalnosti i tako procenjuje da li je slika prirodna ili veštačka. Kod prizora Putina koji kleči pred Sijem, AI-detektor procenjuje: 57 odsto da je veštački generisano.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend