19. dec 2018.

Kraj borbe: Slobodan Arežina podneo ostavku na mesto direktora programa RTV

Nakon što je generalni direktor RTV odbio njegov zahtev da mu se omogući preuzimanje funkcije na koju ga je nedavno, po drugi put za godinu dana, vratio Apelacioni sud, Slobodan Arežina podneo je danas ostavku na mesto direktora programa RTV.

Foto: Medija centar Beograd

Uz ostavku, Arežina je danas generalnom direktoru RTV Miodragu Koprivici uputio i zahtev za promenu radnog mesta, što će verovatno biti povratak na mesto menadžera razvojnih projekata, koje je i obavljao nakon smena 2016. i 2017. godine.

U dopisu upućenom Koprivici, u koji je Cenzolovka imala uvid, Arežina navodi da se na takav korak odlučio zbog odbijanja generalnog direktora da omogući primopredaju poslova od sadašnje direktorke programa RTV Sonje Kokotović Zečević, te zbog ćutanja Upravnog odbora RTV na njegov predlog za redefinisanje programa pokrajinskog javnog servisa.

„Imajući u vidu da je dopisom od 18. 12. 2018. odbijen moj zahtev od 12. 12. 2018. za primopredaju poslova direktora programa JMU RTV i da UO JMU RTV nije odgovorio na moj ponovljeni predlog projekta redefinisanja programa u cilju zaustavljanja pada slušanosti i gledanosti RTV, smatram da je moj dalji rad na poslovima direktora programa onemogućen i zato vam upućujem zahtev za promenu radnog mesta. Ovaj dopis možete smatrati mojom ostavkom na funkciju direktora programa JMU na koju sam imenovan odlukom UO JMU RTV od 26. 5. 2015, a koja je posle presude Apelacionog suda potvrđena rešenjem RTV br. 052042JMU od 11. 12. 2018. godine“, navodi se u dopisu.

Arežina za Cenzolovku navodi da mu je direktor Koprivica juče odgovorio da primopredaju poslova nije moguće obaviti zbog toga što RTV ima dva direktora programa i da je „novu stvarnost“ – postojanje dva direktora programa – omogućila pravosnažna presuda Apelacionog suda u Novom Sadu.

Arežina je, naime, sudskim putem tražio da se poništi odluka generalnog direktora iz januara ove godine o postojanju dva direktora programa. Najpre Osnovni, a potom i Apelacioni sud bili su, međutim, na stanovištu da to rešenje „ne predstavlja nezakonitost zbog koje bi isto trebalo poništiti“.

Po drugoj ovogodišnjoj tužbi protiv RTV, kojom je tražio poništavanje rešenja o proglašenju za tehnološki višak, odnosno o smeni s mesta direktora programa, sve se to dogodilo krajem januara ove godine, Arežina je bio mnogo uspešniji. Nakon smene u maju 2016. dva puta je tužio RTV zbog razrešenja sa mesta direktora programa, i u njegovu korist Osnovni sud je presudio u oba postupka, kao i Apelacioni sud u Novom Sadu. Poslednji put u oktobru ove godine, kada je, kao i u novembru prošle godine, naloženo njegovo vraćanje na mesto direktora programa.

Rešenje o vraćanju na to mesto Arežina je od RTV dobio 11. decembra, a već narednog dana zatražio je od generalnog direktora da se obavi primopredaja dužnosti sa Sonjom Kokotović Zečević. U isto vreme Upravnom odboru uputio je predlog za poboljšavanje programa pokrajinskog javnog servisa.

Kao razloge za to da digne ruke od dalje borbe, Arežina za Cenzolovku navodi da nije siguran da li bi, u postojećim okolnostima i sa ovakvim stavom RTV, mogao da obezbedi uslove da svoj posao obavlja profesionalno.

„Da budem obična figura na tom mestu a da nemam nikakav uticaj na program, na to nikako ne bih mogao da pristanem“, ističe.

Kao drugi razlog navodi da mu mandat na funkciju, na koju je izabran u proleće 2015, ističe za nekoliko meseci i da ne veruje da bi bio reizabran.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend