05. sep 2022.

Judita Popović (REM): Zabrana emitovanja PINK u Crnoj Gori jedini mogući odgovor na sadržaj koji zagađuje medijski prostor

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović rekla je za Danas da je crnogorski regulator postupio u skladu sa svojom nadležnošću, povodom zabrane emitovanja programa emisije „Novo jutro“ TV PINK u Crnoj Gori na šest meseci, nakon emisije u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić sa svojim sagovornikom spekulisala o motivima višestrukog ubistva na Cetinju iz avgusta ove godine, narušavajući pritom privatnost građana Crne Gore.

– Zabrana prikazivanja sadržajkoji zagađuje medijski prostor jedini je mogući odgovor TV PINK u konkretnom slučaju, navela je Popović.

Ova odluka Saveta Agencije za elektronske medije Crne Gore usledio je zbog emisije „Novo vikend jutro“ u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić razgovarala sa Bracom Zdravkovićem, koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv o navodnim uzrocima avgustovske tragedije na Cetinju, kojim je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

– Savet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje nameru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica, saopšteno je nakon sednice.

Ocenjeno je da je zloupotrebljeno pravo na slobodu izražavanja, a na štetu privatnosti, dostojanstva žrtava i prava drugih.

U odluci koju je Savet doneo kako bi zaštitio javni interes Crne Gore, a koju je preneo Radio slobodna Evropa, piše da je zaključeno da „postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.“

Savet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. ograničivši na tri meseca deo programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Hitna reakcija stručnih službi AEM povodom „skandaloznog programskog sadržaja TV Pink M o tradegiji na Cetinju“ zatražena je 27. avgusta od strane član Saveta AEM Milana Radovića.

Danas je takođe Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izrazio je najoštriji protest zbog načina i procedure po kojoj je doneta odluka da se na šest meseci ograniči reemitovanje celokupnog jutarnjeg programa u okviru televizija PINK, PINK PLUS i PINK M na teritoriji Crne Gore, saopšteno je medijima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend