27. mar 2023.

SafeJournalists: Novinari mete pretnji i govora mržnje onlajn u Bosni i Hercegovini

Novinarka AlJazeere Balkans Dalija Hasanbegović – Konaković na svom tviteru objavila je niz pretećih poruka i poruka koje sadrže govor mržnje koje pojedinci pišu ispod njenih postova na društvenim mrežama i upućuju joj u porukama.

Jedna od osoba koja joj je uputila uvrede i pretnje jeste i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog širenja nacionalne i verske netrpeljivosti, govora mržnje, pretnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža. Kako saopštavaju iz Udruženja BH novinari, od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja deluje u okviru Udruženja, prijavila je nadležnim institucijama – policiji i tužilaštvima u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou – čak 15 slučajeva vezanih za pretnje i širenje govora mržnje od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na Facebooku. Tužilaštva su do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi krivičnog dela. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još u septembru 2021. objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i da li će biti podignuta optužnica. Iz državnog Tužilaštva su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu želeli dati bilo kakve dodatne informacije i detalje.

Dalija Hasanbegović – Konaković je u našoj kampanji Novinarke u prvim redovima povodom 8. marta pričala o svojoj borbi protiv sajber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama. “Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama”, rekla je Hasanbegović – Konaković.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pretnje i govor mržnje upućen novinarki Hasanbegović – Konaković. Mreža poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno preduzmu mere i otkriju osobe koje su ostavljale ove komentare, te ih procesuiraju i adekvatno kazne. Institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv govora mržnje i pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 24. mart 2023.

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend