04. mar 2022.

Kina cenzuriše vesti o zabranama uvedenim ruskim i beloruskim sportistima

Zimske paraolimpijske igre u Pekingu počinju danas, a samo nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) objavio je da će ruskim i beloruskim sportistima biti zabranjeno da se takmiče.

Foto: Pixabay

Međutim, Kina, koja je domaćin Igara, pokušava da održi pozitivan stav javnosti prema događaju tako što cenzuriše informacije o ovoj zabrani, prenosi Bi-Bi-Si.

Kineski mediji nisu izvestili o zabrani.

Na Veibou, kineskom ekvivalentu Tvitera, ne pojavljuje se ništa prilikom pretrage reči “IPC zabrana”, dok sa druge strane, ima sve više objava poput “Paraolipijada u Pekingu je fantastična”.

Veibo korisnici koji raspravljaju o zabrani, optužuju Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i IPC da imaju “dvostruke standarde” i pitaju zašto je sportistima iz Sjedinjenih Država bilo dopušteno da učestvuju na takmičenjima kada su SAD izvršile invaziju na Irak.

Drugi smatraju da to nije nije pravedno da sportistima koji naporno treniraju, a jedan od Veibo korisnika optužuje zapadne zemlje da “maltretiraju” ruske i beloruske sportiste.

Kako navodi Bi-Bi-Si, nekoliko postova u kojima se komentariše zabrana je uklonjeno.

Vlada u Pekingu još nije prizlana konflikt u Ukrajini kao “invaziju” koju je pokrenula Rusija.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da “podržava i ohrabruje sve diplomatske napore” da se situacija reši.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend