07. jul 2021.

Nekoliko evropskih novina odbilo objaviti oglas premijera Mađarske o budućnosti EU

Washington Post piše da Viktor Orban koji je kritičar Evropske unije, Evropski parlament naziva „slijepom ulicom“ i kritikuje nevladine organizacije zbog njihovog prevelikog uticaja na kreiranje politike.

Foto: CEEC-China 2018 (CC)

Nekoliko evropskih novina odbilo je objaviti plaćeni oglas koji je potpisao premijer Mađarske Viktor Orban uz obrazloženje da ne žele davati prostor političaru kojeg se optužuje za razaranje ljudskih prava i medijskih sloboda, piše Reuters.

Kako piše Washington Post, riječ je o oglasu koji sadrži viziju premijera Orbana o budućnosti Evropske unije, a među novinama koje su odbile objaviti taj oglas su i malteške novine Times of Malta.

Iz Times of Malta su naveli kako bi objavljivanjem tog oglasa poslali instrument za promociju svega što se provodi protiv slobode medija, a Washington Post piše da iz tih novina navode da je Orban premijer koji je zakočio novinare, demokratiju, vladavinu prava i drugih ljudskih prava.

Orbanov oglas je, kako se navodi, preveden na lokalne jezike brojnih zemalja iz Evrope koje su objavile oglas i to u vrijeme kada se mađarska vlada našla na udaru zbog donošenja novog zakona u junu ove godine koji su mnogi evropski predstavnici proglasili napadom na LGBTI prava.

U Orbanovom oglasu, između ostalog, piše da Brisel gradi “superdržavu”, osuđuje se “Evropsko carstvo”, poziva se na jačanje državnih parlamenata i suprostavlja se evropskim integracijama, piše Reuters.

Washington Post piše da Orban koji je kritičar Evropske unije, naziva Evropski parlament „slijepom ulicom“ i kritikuje nevladine organizacije zbog njihovog prevelikog uticaja na kreiranje politike. U tom oglasu, kako piše Washington Post, Orban se zalaže i za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Orbanov oglas su odbile objaviti i belgijske novine De Standaard u kojima je, kako piše Reuters, objavljen oglas u duginim bojama koje simoliziraju LGBTI prava uz poruku Orbanu da ”zakoni nikada ne bi trebali razlikovati ljubav od ljubavi”.

Među novinama koje su odbile objaviti pomenuti oglas su i švedske novine Dagens Nyheter koje su, kako piše Reuters, zatražile intervju sa Orbanom.

Orbanov oglas su, kako se navodi, odbile objaviti još dvije belgijske novine La Libre Belgique i De Morgen.

Među novinama koje su objavile Orbanov oglas su, kako piše Reuters, Le Figaro iz Francuske, ABC iz Španije, Jyllands-Posten iz Danske i Mlada fronta Dnes iz Češke.

Washington Post piše da su oglas objavile i švedske novine Dagens Industri, čiji je glavni urednik Peter Fellman rekao da je odluka bila teška, ali da su te novine “liberalne novine koje štite slobodu (izražavanja)”.

Mađarska vlada, kako se navodi, nije odgovorila na upite Reutersa o tome koliko je novina pristalo na objavljivanje tog oglasa, a navodi se i da je glasnogovornik te vlade rekao da je taj oglas način kojim se na jasan i jednostavan način može iskazati mišljenje o tome šta je “ispravno u vezi sa budućnošću Evropske unije”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend