24. mar 2021.

Poljskom piscu i novinaru Jakubu Zulčiku preti zatvor

Popularnom poljskom piscu i novinaru Jakubu Zulčiku preti kazna od tri godine zatvora zbog toga što je predsednika Andžeja Dudu u novembru nazvao „moronom“ u jednom postu na Fejsbuku.

Zulčik je optužio Dudu da ne shvata američki izborni proces pošto na Tviteru nije priznao pobedu Džozefa Bajdena, u očekivanju potvrde elektorskog koledža, već je samo pohvalio njegovu „uspešni kampanju“.

Prema poljskom zakonu, uvreda državnih rukovodilaca i veroispovesti smatra se krivičnim delom. Pošto su američki mediji izvestili o Bajdenovoj pobedi 7. novembra, Duda je na Tviteru napisao: „Čestitke Džou Bajdenu za uspešnu predsedničku kampanju“.

„U iščekivanju nominacije elektorskog koledža, Poljska je odlučna u tome da unapredi visoko pozicionirano i visoko kvalitetno poljsko-američko strateško partnerstvo u još jače savezništvo“, napisao je Andžej Duda na Tviteru. Aludirajući na ovaj tvit u jednom postu na Fejsbuku, Zulčik je napisao da je sa velikim interesovanjem izučavao američku politiku i da „nikada nije čuo za nešto što se naziva nominacija elektorskog koledža“. „Džo Bajden je 46. predsednik Sjedinjenih Država“, napisao je Zulčik i dodao: „Andžej Duda je moron“. Reči upotrebljene u njegovom postu su ocenjene kao „uvredljive“ i „neprihvatljive“, naveli su tužioci. Zulčik kaže da je za optužbe protiv sebe prvi put saznao u medijima. Roman ovog autora, veoma poznatog u Poljskoj, iz 2014. godine „Zaslepljen svetlima“ je kasnije ekranizovan u vidu TV serije na HBO Evropa.

Poljska ima devet različitih zakona koji se odnose na uvrede, uključujući jedan koji se tiče državnih simbola, i svi oni sobom nose moguću zatvorsku kaznu. U jednom izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju iz 2017, koji se odnosio na zakone o uvredi i kleveti u 57 zemalja, Poljska je imala najveći broj ovakvih zakonskih propisa. Moguće je dobiti zatvorsku kaznu zbog uvrede ne samo poljske zastave, već i zastava drugih zemalja.

D. J.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend