14. feb 2021.

Beširi: Ugovor Telekoma i Telenora ugrožava pristupanje Srbije u EU

Ugovor Telekoma i Telenora mogao bi da ugrozi put Srbije ka Evropskoj uniji, jer jedno od najzačajnijih poglavalja za pristupanje EU se upravo odnosi na poštovanje konkurencije, rekao je za Nova.rs direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi.

Govoreći o spornom ugovoru između Telekoma i Telenora, u kojem se ističe da je krajnji cilj slamanje kompanije SBB, Beširi za Nova.rs kaže da je reč o aferi koja prevazilazi granice Srbije.

“Ovo nije samo problem unutrašnje prirode, ovde je reč o tri kompanije od kojih su dve iz Evropske unije. Baš zbog toga bi Evropska komisija morala da reaguje, jer u Srbiji nema pravosudnih i nezavisnih regulatora”, kaže Beširi, dodajući da pravila konkurencije moraju da važe za sve koji učestvuju na tržištu.

“Prava konkurencija treba da omogući funkcionisanje tržišta i obezbeđivanje veće ponude usluga i roba za manju cenu. Ova pravila obično štite građane i zabranjuju preduzetnicima da sklapaju sporazume na osnovu kojih bi se dogovorile cene, ograničavala proizvodnja, razvoj, ulganje i nabavke. Ovo je sve regulisano ugovorom o funkcionisanju Evropske unije (od člana 101 do 106). Stoga, EU ima nadležnost da kažnjava, jer je u pitanju jedna od njenih najvažnijih politika”, napominje Beširi.

On podseća na slučaj kad je Evropska komisija pokrenula postupak protiv američke kompanije “Gugl”, koja je zbog kršenja pravila konkurencije i zloupotrebe dominantnog položaja kažnjena sa 2,4 milijarde evra.

“To govori koliko je politika konkurencije bitna za Evropsku uniju, jer bez konkurencije nema ni srži njenog postojanja, odnosno četiri osnovne slobode na kojima počiva – sloboda kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga”, napominje on, dodajući da će ugovor koji su potpisali Telekom Srbija i Telenor direktno uticati na pregovaračko poglavlje 8, koje se odnosi na politiku konkurencije.

“To poglavlje još uvek nije otvoreno, a glavni razlozi za to su, prema izveštaju Evropske komisije iz 2020. godine, nekontrolisana državna pomoć onim preduzećima koja narušavaju slobodno tržište i skromni napori sudova da se bave ovim pitanjima. U izveštaju je istaknuto da Srbija malo radi kako bi primenila pravila konkurencije, posebno kod državnih preduzeća. To ‘posebno’ je izričito navedeno u izveštaju. Zato očekujem da će se u narednom izveštaju Evropska komisija posebno baviti restriktivnim ugovorima, odnosno sporom kompanije SBB s Telekomom i Telenorom”, kaže Beširi, naglašavajući da Srbija ne može da postane punopravni član Evropske unije ukoliko ne primenjuje zakone.

“Ugovori između kompanija nisu sami po sebi problem. Međutim, problem nastaje u delu gde se ograničava program i pristup infrastrukturi i gde se pravi jasan plan da se konkurencija ugrozi time što će dve komapnije svojim delovanjem želeti da unište onu drugu”, objašnjava Beširi.

Srbije nedosledna u primeni zakona i pravila

Komentarišući tezu da Srbija ne mora da poštuje ugovore koji su obavezujući u Evropskoj uniji, jer nije njena članica, Beširi kaže da bi to bilo tačno ukoliko ne bi postojali drugi pravni instrumenti koji ograničavaju ugovore između dva preduzeća, čija je svrha uništavanje poslovne konkurencije.

“Naš Zakon o zaštiti konkurencije eksplicitno navodi da su zabranjeni restriktivni sporazumi između učesnika na tržištu, posebno ako oni imaju za cilj sprečavanje konkurencije na teritoriji Srbije. A takav je ugovor između Telekoma i Telenora. Takođe, političari i mediji često zaboravljaju i jedan pravnoobavezujući ugovor koji je Srbija potpisala sa EU, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj dokument u članu 73 izričito zabranjuje sporazume između preduzeća, ukoliko je svrha sporazuma narušavanje ili ograničavanje konkurencije”, ističe on.

Beširi navodi da su institucije koje treba da štite konkurenciju u Srbiji veoma slabe, kao i da tužilaštvo i sudovi nemaju dovoljno veština da se bave ovakvom temom.

“Mi nemamo dovoljno sposobnih kadrova koji bi mogli da uđu u suštini ugovora između Telekoma i Telenora i da kažu: ‘Da, ovde je prekršen zakon i za ovo neko mora da odgovara’”, podvlači on.

“Izjava Ane Brnabić je potpuna besmislica”

O udruživanju Telekoma i Telenora nedavno je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je na javnom servisu optužila United Grupu da će biti odgovorna za usporavanje evrointegracija Srbije zato što se žali na plan Telekoma Srbija i Telenora za uništenje i gušenje slobodnih medija.

Komentarišući izjavu Brnabić, Beširi je za Nova.rs kaže da je reč o potpunoj besmislici.

“Ne može jedna privatna kompanija da ugrožava evropski put Srbije. Naša država pregovara o članstvu za EU, to ne čine privatne kompanije. Srbija je u obavezi da se zakoni koji se usvoje i primenjuju. Ovde je vrlo jasno stavljeno do znanja da je dokumentacija izašla u javnost i da su novinari dospeli do restriktivnog ugovora između Telekoma i Telenora. U normalnoj i demokratskoj zemlji tužilaštvo bi odmah reagovalo, ali reakcije nema jer je ono pod kontrolom vladajuće većine. To je razlog zašto država Srbija ne napreduje ka Evropskoj uniji. Nisu krivi novinari koji iznose na videlo nepravilnosti u ovoj zemlji, već je kriva vlast koja takvo ponašanje ne sankcioniše”, zaključuje sagovornik Nova.rs.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend