22. okt 2022.

Željko Mitrović objašnjava: Kanali sa nacionalnom frekvencijom su besplatni, dužni smo da ih damo građanima bez naknade

"Kada televizija dobije dozvolu za nacionalnu frekvenciju, ona je dužna da bez ikakvih naknada taj program stavi na raspolaganje građanima Srbije. "Pink" od SBB dobija 0 dinara", rekao je danas za svoju televizijsku kuću Željko Mitrović, vlasnik Pinka, objasnivši time istinu o ceni koju kablovskom emiteru SBB nameće vlasnik televizija B92 i "Prva".

Snimak ekrana, TV Pink YouTube

Mitrović je objasnio da je, nakon što jedna televizija dobije dozvolu za nacionalno emitovanje svog programa, RATEL u obavezi da preduzeću koje se bavi predajnicima dostavi njenu dozvolu, nakon čega ona zaključuje ugovor sa svim nacionalnim predajnicima.

„Kada televizija dobije dozvolu za nacionalnu frekvenciju, ona je dužna da bez ikakvih naknada taj program stavi na raspolaganje građanima Srbije. RATEL je u obavezi da preduzeću koje se bavi predajnicima dostavi našu dozvolu, i mi zaključujemo ugovor sa svim nacionalnim predajnicima. Što znači da svaki građanin može da kupi antenu od 500 dinara i bez posebnih obaveza plačanja gleda bedsplatno te kanale. Zato se to zove nacionalna dozvola“, rekao je Mitrović.

Mitrović objašnjava da televizije u elaboratu putem kog i dobijaju nacionalne dozvole „garantuju samoodrživost, pre svega od prihoda od marketinga, bez obaveze prema kablovskim operaterima“.

„Naš nacionalni kanal „Pink“ dajemo besplatno operaterima, a pošto su njima potrebni programi, mi proizvodimo skoro 70 programa koje naplaćujemo po 1 evro svim kablovskim operaterima – i Telekomu i SBB. Dakle, „Pink“ od SBB dobija 0 evra za kanal „Pink“, a naplaćuje 1 evro (po korisniku, prim. aut) 60 i nešto kanala“.

Podsećamo, kompanija SBB obavestila je ranije danas javnost, i vlasnika i rukovodstvo televizija Prva i B92, da je „saglasna sa njihovom poslednjom javnom ponudom u kojoj nas pozivaju da im za distribuciju kanala platimo koliko i televiziji Pink za distribuciju njihovog nacionalnog kanala“, navodi se u saopštenju SBB.

„Pozivamo vlasnika Prve i B92 Srđana Milovanovića da nam još danas pošalje ugovor za obe televizije kako bismo nastavili nesmetano da ih distribuiramo i omogućimo svim korisnicima gledanje kanala sa nacionalnom frekvencijom“, navodi se u sapštenju kompanije SBB.

Ranije tokom nedelje, SBB je saopštio da je Srđan Milovanović, vlasnik televizija od B92 i Prva, od SBB za emitovanje programa umesto dosadašnjih 3,5 miliona evra godišnje traže da SBB plati 38 miliona. SBB je poručio da je takva cena neprihvatljiva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend