02. mar 2022.

EFJ: Borba protiv dezinformacija cenzurom je greška

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u nedelju da će RT koji podržava Kremlj, ranije poznat kao Russia Today, i Sputnjik, biti zabranjeni u EU. Evropska federacija novinara (EFJ) strahuje od efekata ove cenzure na slobodu izražavanja u Evropi.

„Zabranićemo medijsku mašinu Kremlja u EU. Državne kompanije Russia Today i Sputnjik, i njihove podružnice, više neće moći da šire svoje laži kako bi opravdale Putinov rat“, rekla je Ursula fon der Lajen. „Razvijamo alate za zabranu njihove toksične i štetne dezinformacije u Evropi“, dodala je ona, ne navodeći više detalja.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez izrazio je iznenađenje ovom najavom: „Pre svega, treba imati na umu da regulacija medija ne spada u nadležnost Evropske unije. Gospođa fon Der Lajen najavila je meru koju ne može da preduzme. EU nema pravo da daje ili povlači dozvole za emitovanje. To je isključiva nadležnost država.”

„Drugo, potpuno zatvaranje medija ne izgleda mi kao najbolji način za borbu protiv dezinformacija ili propagande“, dodao je Gutijerez. „Ovaj čin cenzure može imati potpuno kontraproduktivan efekat na građane koji prate zabranjene medije. Po našem mišljenju, uvek je bolje suprotstaviti se dezinformisanju propagandističkih ili navodno propagandističkih medija otkrivanjem njihovih faktičkih grešaka ili lošeg novinarstva, demonstriranjem njihove finansijske ili operativne nezavisnosti, isticanjem njihove lojalnosti vladinim interesima i njihovog zanemarivanja od strane javnosti.”

EFJ podseća na praksu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da je zabrana medija ozbiljan čin, koji mora biti zasnovan na čvrstim pravnim osnovama i objektivnim elementima, kako bi se izbegla samovolja. „Izazov za demokratije je da se bore protiv dezinformacija uz očuvanje slobode izražavanja“, rekao je Gutijerez.

Prema EFJ, treba dati prednost drugim strategijama: povećanje podrške nezavisnom novinarstvu, jačanje nezavisnosti redakcija, jačanje društvenog statusa novinara, promovisanje profesionalne etike kroz nezavisne savete za štampu, podsticanje medijskog pluralizma, promovisanje medijske pismenosti za sve, povećanje transparentnost vlasti (koju oni nikada ne predlažu!)…

„Pravi lek za dezinformacije nije zabrana medija, već promocija živopisnog, pluralističkog, profesionalnog, etičkog i održivog medijskog ekosistema, potpuno nezavisnog od onih na vlasti“, rekao je generelni sekretar EFJ-a.

„Rizik politike cenzure je i rizik od moguće odmazde, kao što smo videli sa zabranom DW-a u Rusiji kao odgovorom na zabranu RT-a u Nemačkoj. Rezultat ove eskalacije je osiromašenje medijskog pluralizma u Rusiji. Građani su izgubili pravo na pristup informacijama koje emituje DW. Ovo je za žaljenje“, zaključio je Gutijerez.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend