10. nov 2015.

Predavanje o cenzuri nepoželjno na niškim fakultetima

Pravdajući se nedostatkom prostora i tvrdnjom da informisanje nema veze sa pravom, uprave Filozofskog i Pravnog fakulteta u Nišu nisu odobrile da sa njihovim studentima o cenzuri razgovaraju ugledni novinari – Olja Bećković, Draža Petrović i Srđan Škoro

Dok novinarska i medijska udruženja, ali i kredibilne međunarodne organizacije ukazuju na rastući problem cenzure i autocenzure u Srbiji, dve značajne visokoškolske ustanove su odbile da svojim studentima omoguće da se detaljnije upoznaju o tome.

Nakon što su „Južne vesti“ obavestile uprave fakulteta da će u Nišu biti predstavljena knjiga dugogodišnjeg urednika „Večernjih novosti“ Srđana Škora „Vučić i cenzura“, kojoj bi trebalo da prisustvuju Olja Bećković i Draža Petrović, i ponudile da ovi ugledni novinari održe predavanje na fakultetima, stigli su veoma kratki odgovori.

Filozofski: Nemamo gde

Šef Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta Vladeta Radović smatra da razgovor o cenzuri „može biti veoma interesantan za studente novinarstva“, ali tvrdi da to trenutno nije moguće zbog „problema nedostatka prostora za nastavne, ispitne i druge aktivnosti“.

Stoga je doneta odluka da nijedno gostujuće predavanje, tribina ili, drugačije rečeno, sve što nije akreditovana nastavna aktivnost, ne može biti zakazana bez odluke Nastavno-naučno veća Filozofskog fakulteta.

Radović dodaje da je nedavno „usvojena odluka o odlaganju svih sličnih aktivnosti do 1. decembra 2015. godine“.

Pravni: Cenzura nema veze sa pravom

Još je kraći bio odgovor sekretara Pravnog fakulteta Miodraga Živkovića.

Obaveštavamo Vas da nismo u mogućnosti da udovoljimo Vašem zahtevu, pošto Pravni fakultet Univerziteta u Nišu vrši samo promociju publikacija iz oblasti prava.

Sekretar Živković je dodatno pojasnio da je „angažovanje nastavnika Pravnog fakulteta kao moderatora diskusije stvar pojedinačnog dogovora organizatora i tog nastavnika“.

Ipak, vredi pomenuti da u okviru nastavnog programa Pravnog fakulteta postoji predmet „Medijsko pravo“, za koji je ispitna pitanja sastavljao profesor Predrag Dimitrijević, aktuelni dekan Pravnog fakulteta.

Među ispitnim pitanjama se nalaze:

– Pojam slobode medija
– Ustavne garancije i ograničenja slobode medija
– Prava i obaveze urednika, novinara i osnivača
– Propuštanje objavljivanja informacije
– Građanskopravna odgovornost u oblasti javnog informisanja

Cenzurisana i knjiga o cenzuri

Podsetimo, i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i „Deli centar“ odbili su da omoguće da u njihovom prostoru bude organizovana promocija knjige „Vučić i cenzura“.

Reč je o zbirci kolumni Srđana Škora, dugogodišnjeg urednika „Večernjih novosti“, koji je smenjen samo nekoliko dana nakon što je 27. aprila prošle godine u jutarnjem programu RTS kritikovao sastav vlade Aleksandra Vučića o kojoj je tog dana trebalo da glasa Parlament.

Ova knjiga je trebalo da bude predstavljena Nišlijama 13. novembra u Narodnoj biblioteci, ali je direktorka Biblioteke Sonja Šuković otkazala promociju uz obrazloženje da „ne želi knjige sa političkom konotacijom“ i da „mora da misli i na zaposlene“.

Iz „Deli centra“ je pojašnjeno da se njihove aktivnosti oslanjaju na „kreativne industrije i kompletan program je usmeren u tom pravcu“.

Nikako ne možemo programski uklopiti promociju knjige sa delatnostima kojima se „Deli centar“ bavi.

Promocija u subotu od 12 sati na trgu

Nakon što su Biblioteka i „Deli centar“ odbili da dozvole promociju u svom prostoru, knjiga „Vučić i cenzura“ će Nišlijama biti predstavljena u subotu 14. novembra u podne na Trgu kralja Milana u centru Niša.

Osim autora na promociji će govoriti i kolumnista „Danas“ i TV „N1“ Draža Petrović.

Autor B. G.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend