24. maj 2018.

Nastavljeni protesti u Kraljevu

U Kraljevu su večeras na Trgu Srpskih ratnika nastavljeni protesti započeti prošle nedelje, čije je otpočinjanje inicirano nedavnom raspodelom novca iz gradskog budžeta namenjenog sufinasiranju medijskih projekata.

I prošlonedeljne i ove proteste organizuje grupa od trinaest opozicionih stranaka Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Demokratska strankaSrbije, Udruženje Starosedeoci Kraljeva i okoline, Pokret za Kraljevo, Srpska sloga, Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Nova Srbija, Dosta je bilo, Zdrava Srbija i udruženje Otpisani 2014, uz podršku dela kraljevačkih medija.

Ono što je brinulo organizatore protesta ali je bilo i predmetom nagađanja šire javnosti i svakako, pripadnika vladajuće koalicije (SNS-SPS) je broj učesnika večerašnjih protesta.

I dok su oni koji su strahovali od smanjivanja broja protestanata odahnuli jer se večeras, na trgu a kasnije i na protestnoj šetnji gradskim ulicama, okupio gotovo identičan broj od nekoliko stotina protestanata oni koji su očekivali da će ih biti manje neće se baš obradovati.

Jer kako reče jedan od večerašnjih govornika Zoran Čvorović odbornik „Dveri“ u Skupštini grada „Nije uvek važan broj.

Za neke poslove poput ovoga , važan je soj ljudi. A mi, okupljeni jednostavno nećemo da brukamo sebe a ni pokoljenja i da ćuteći gledamo kako pokušavaju da nam oduzmu osnovno-pravo na mišljenje.

Pravo na drugačije mišljenje od aktuelne, vladajuće klike.

Kao student protestvovao sam u Beogradu devedestih godina. Protestvujem i sada ,kao profesor, jer je to moje pravo.“

I večeras su na protestima bili i radnici nekadašnjih kraljevačkih privrednih giganata koji su neslavno završili u tranziciji.

U ime njih protestantima se obratio Dragan Mitrović lider radnika nekadašnje Fabrike Vagona koji je između ostalog, podsetio i na genezu njihove višegodišnje borbe za svoja prava za isplatu zaostalih zarada.

Večerašnje okupljanje je završeno protestnom šetnjom trotoarima gradskih ulica pored zgrade Policijske uprave Kraljevo i nazad do trga uz masovno korišćenje gotovo zaboravljenih pištaljki i drugih instrumenata iz ne tako dalekih devedesetih godina.

Večeras je među okupljenima bio i lider Srpskog pokreta „Dveri“ Boško Obradović ali se on nije obraćao okupljenima. Novi skup je zakazan za narednu sredu u isto vreme.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend