23. avg 2017.

Šabić: Tužilaštvo da dostavi informacije o Siniši Malom

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je saopštio da je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu naložio da novinarki portala Pištaljka dostavi informacije u vezi sa predmetom koji se vodi protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Foto: Medija centar

Infomacije su vezane za vrstu krivičnih dela zbog kojih se predmet vodi, kakve radnje je Tužilaštvo preduzelo, da li je Mali saslušan i kada, šta je Tužilaštvo preduzelo povodom Izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz avgusta prošle godine.

Traži se i informacija kada je Tužilaštvo dobilo izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o kontroli finansijskih aktivnosti Malog, koju je Uprava obavljala po prijavi Hipo Alpe Adrija banke iz 2009. godine i šta je preduzelo povodom toga.

Više javno tužilaštvo je prethodno odbilo zahtev novinarke Pištaljke, uz obrazloženje da je reč o predmetu formiranom na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije pod oznakom „strogo poverljivo“.

Tužilaštvo nije pružilo nikakav dokaz, konkretnu informaciju u prilog tome da je klasifikovanje kao „strogo poverljivo“ izvršeno na način koji bi bar formalno bio u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.

Nije konkretizovalo kada i koji organ je, navodno, izvršio klasifikaciju, niti pružilo dokaz da uopšte postoji odluka o utrđivanju poverljivosti.

Čak i da je Tužilaštvo pružilo dokaze o tome da je klasifikovanje informacija kao „strogo poverljivih“ izvršeno makar formalno u skladu sa zakonom, ono bi i dalje, da bi opravdano uskratilo informacije, bilo dužno da dokaže da biodavanjem traženih informacija mogle nastupiti teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom, navodi Šabić.

On je ocenio da je u sukobu sa pravnom i elementarnom logikom tvrdnja da bi, zbog saopštavanja javnosti informacija o broju predmeta ili o tome da li je Tužilaštvo nešto preduzimalo povodom sumnji u zakonitost sticanja imovine ili izvršenja krivičnog dela nekog funkcionera, mogla nastupiti bilo kakva šteta po interese Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend