21. feb 2018.

Šabić: Naložio sam da dostave novinarima podatke o jelci

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Gradskoj upravi Beograda da dostavi informacije o kupovini novogodišnje jelke.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je naložio Gradskoj upravi Beograda da novinarima portala „Pištaljka“ i Televizije N1 u roku od pet dana dostavi informacije o kupovini novogodišnje jelke.

Šabić je naveo da je postupajući po žalbi novinara doneo rešenje kojim je naložio Gradskoj upravi da najkasnije u roku od pet dana dostavi informacije koje se odnose na javnu nabavku čiji je predmet bila kupovina novogodišnje jelke sa dekoracijom, odnosno dokumente u kojima su te informacije sadržane, zapisnik o otvaranju ponuda i izveštaj o stručnoj oceni ponude.

Poverenik je podsetio da su prethodno novinari „Pištaljke“ odnosno N1 podneli Gradskoj upravi zahteve za pristup tim informacijama, ali da Uprava, u zakonom predviđenom roku, nije postupala, već ih je ignorisala.

„Ni nakon žalbi podnetih povereniku Uprava nije na bilo kakav način opravdala razloge nepostupanja, pa je Poverenik našao da su žalbe osnovane, odnosno da je pravo javnosti na tražene informacije sasvim nesporno“, naveo je Šabić.

On je ocenio da je apsurdno da je do žalbi uopšte moralo doći, kao i da je ignorisanje takvih zahteva novinara i generalno, a pogotovo u konkretnim okolnostima, potpuno neodgovoran i neprihvatljiv gest.

„Povodom već famozne nabavke novogodišnje jelke lansirano je mnogo, najblaže rečeno, kontroverznih informacija, a ceo događaj je privukao ogromnu pažnju, ne samo domaće nego i strane javnosti“, dodao je Šabić.

Poverenik je istakao da bi gradska vlast morala da zna da takvim ignorisanjem legitimnih i na zakonu zasnovanih zahteva ne samo da čini zakonom predviđen kažnjiv prekršaj, već da tako pothranjuje i inače javno iznete sumnje u zakonitost te javne nabavke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend