17. apr 2019.

Smajlović: Ćuruvija nije predlagao hašku optužnicu protiv Miloševića

Novinarka i nekadašnja saradnica Slavka Ćuruvije LJiljana Smajlović negirala je optužbe Branke Prpe, nevenčane supruge ubijenog novinara, da je ona Slobodanu Miloševiću prenela Ćuruvijine reči da se za njega sprema haška optužnica „jer Ćuruvija to nikada nije ni izgovorio“.

Foto: Medija centar Beograd

Smajlović je za naš list takođe rekla i da je netačno da ju je on izbacio iz stana, kao i da se sama pozvala na njegovu sahranu.

Upitana da prokomentariše izjavu nekadašnje saradnice njenog nevenčanog supruga, Prpa je kratko odgovorila: „Komentar je jednostavan. LJiljana Smajlović laže.“

S druge strane, Smajlović kaže za Danas da je zaprepašćena brutalnošću napada Branke Prpe na njen lični integritet, „ali sam jednako zgrožena i time kako ona falsifikuje Slavka Ćuruviju kakvog smo ga poznavali mi koji smo sa njim radili u Evropljaninu“. Prema rečima Smajlović, on je bio patriota, a ne izdajnik „kakvim su ga u danima uoči ubistva prikazivale Politika Ekspres i RTS“.

Istoričarka Branka Prpa je izjavila da je Ćuruviji „presudila“ rečenica da protiv tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića treba da bude podignuta haška optužnica, aludirajući da je upravo Smajlović dojavila Miloševiću da je Ćuruvija to rekao na večeri sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta. S druge strane, Smajlović tvrdi da tu rečenicu nije prenela Miloševiću, jer je Ćuruvija nikada nije ni izgovorio.

Prpa je za podgoričku „Pobjedu“ kazala da je, pored nje i Ćuruvije, večeri u Vašingtonu prisustvovala i LJiljana Smajlović.

„Pored Slavka i mene, toj večeri je prisustvovala i LJiljana Smajlović, novinarka zabranjenog Evropljanina. E, sad, ne verujem baš da je neko od prisutnih zvaničnika Stejt departmenta pozvao Miloševića i preneo mu Slavkove reči“, kazala je Branka Prpa. Ona je rekla da je na pitanje američkih zvaničnika šta da radimo sa Miloševićem, Ćuruvija odgovorio „podignite hašku optužnicu“.

– Jedino što je tačno u njenoj izjavi Pobjedi je to da sam putovala u Vašington sa Slavkom i Brankom u decembru 1998. Prevela sam Slavkov govor pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, a Slavko je insistirao i da putujem sa njim kako bih mogla da ga pročitam ako njemu ne omoguće da napusti zemlju. Osim toga, ni Branka ni Slavko nisu dobro govorili engleski i prevodilac im je bio potreban i za sastanke sa novinarima i potencijalnim donatorima – ističe Smajlović. Ona dodaje da za vreme njihovog boravka u Vašingtonu nije bilo nikakve večere sa „zvaničnicima Stejt departmenta“.

– Na večeru nas je pozvao Sorošev pomoćnik DŽon Foks. Bilo nas je samo četvoro. Slavko nije predlagao nikakvu hašku optužnicu protiv Slobodana Miloševića. Mislim da bih čula da je tako nešto rekao, pošto sam najvećim delom razgovora ja prevodila za sve njih. Dodajem da bi pominjanje ratnih zločina bilo besmisleno jer je večera bila u decembru 1998, a bombardovanje će početi tek krajem marta 1999 – naglašava Smajlović. Prema njenim rečima, Amerikanci su davno pre toga pravili haški sud „da optuže Srbe“ te im za tu ideju nije bio potreban Slavko Ćuruvija.

– Nikome, pa ni Miloševiću, nisam mogla da prenesem da je Slavko predlagao haški sud za Miloševića, budući da Slavko to nije predlagao – ističe Smajlović.

Branka Prpa je izjavila i da je Ćuruvija dao intervju za BBC, u kojem je kritikovao Miloševića i njegovu ratnu politiku.

„To se očito nije svidelo LJiljani Smajlović, koja je, zajedno sa Draganom Bujoševićem, u to vreme glavnim i odgovornim urednikom zabranjenog Evropljanina, iste večeri došla u naš stan. ‘Na ovaj način nas ugrožavaš, ne smeš davati takve izjave’, govorila je LJiljana Smajlović. ‘Zemlja je u ratu, zbog toga možemo imati probleme!’, rekla je Prpa i dodala da je Smajlović Ćuruvija prekinuo i izbacio iz kuće posle čega je nikada nije video. To se, kako je naglasila, desilo desetak dana pre Ćuruvijinog ubistva. Prpa je ispričala i da se Smajlović sama ponudila da govori na sahrani Ćuruvije dodavši da je tada više govorila „o NATO zlikovcima“ nego o Slavkovim ubicama.

– Apsolutna je laž i ta priča o tobožnjem izbacivanju iz kuće, ali tu gospođi Prpi neće pomoći princip „mrtva usta ne govore“ jer su svedoci bili Dragan Bujošević i Ivan Radovanović. NJih dvojica znaju i da se nisam sama pozvala da govorim na Slavkovoj sahrani. Ne razumem zašto Branki sada smeta i što sam tada kritikovala NATO i poredila Slavkove ubice sa NATO ubicama, budući da sam samo citirala Slavka sa poslednjeg redakcijskog sastanka: „Mi smo protivnici ovog režima, ali smo patriote i protivnici nezakonite i nelegitimne intervencije NATO“ – kaže Smajlović. Ona dodaje da je svesna da se zamerila Branki Prpi kada je Politika objavila da je ona tužila Slavkovu decu za ostatak Slavkove imovine, „ali mi nikad nije palo na pamet da bi njena odmazda mogla da bude optužba za Slavkovo ubistvo. Malo prikrivena, doduše“.

Komisija zaprepašćena napadom Prpe

Komisija za istraživanje ubistva novinara saopštila je juče da je „zaprepašćena podmuklim napadom Branke Prpe“ na članicu Komisije LJiljanu Smajlović i ujedno i nekadašnju spoljnopolitičku urednicu Evropljanina Slavka Ćuruvije, „i to dvadeset godina posle ubistva Slavka Ćuruvije i nekoliko dana posle presude kojom su odgovornim za zločin izrečene kazne od stotinu godina zatvora“. U saopštenju se navodi da je Branka Prpa od nastanka Komisije omalovažavala njen rad i odbacivala svaku mogućnost da Komisija doprinese da ubice budu izvedene pred lice pravde.

„Komisija se pita zašto je gospođa Prpa toliko ogorčena presudom službenicima Državne bezbednosti i šta je moglo da je natera da, sa dvadeset godina zakašnjenja, počne lično da optužuje i urednicu Evropljanina LJiljanu Smajlović. Komisija podseća da su i Veran Matić i LJiljana Smajlović, zbog borbe da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima, već mesecima izloženi napadima ljudi koji su u Politici Ekspres 1999. otvorili sezonu medijskog lova na Slavka Ćuruviju. Napad Branke Prpe nije manje brutalan i beskrupulozan od napada Gorana Kozića i Đorđa Martića“, zaključuje se u saopštenju komisije.

Ne razumem bes

– Ne razumem zašto Prpa sada nastavlja tamo gde je Đorđe Martić stao, kada je objavio da je „Ćuruvija dočekao bombe“. Ne razumem ni njen bes zbog presude odgovornim za ubistvo Ćuruvije. Po meni, bolja je pravda koju čekaš makar i dvadeset godina, od pravde koju nikad ne dočekaš. Možda bi se tu sa mnom i Slavko složio – kaže LJiljana Smajlović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend