06. okt 2022.

Vladika Grigorije stao uz žene koje protestuju u Beogradu: Ko je uz Hrista, taj je uz žene

– Kao nikad do sada, osjećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i prije bilo čega drugog – one su u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu, napisao je na svom Instagram nalogu episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije Durić

Foto: Eparhija diseldorska i nemačka

Vladika Grigorije je uz natpis „Ko je uz Hrista taj je uz žene u Beogradu“ napisao da je borba protiv nasilja nad ženama istinska borba za porodicu i da se porodica treba braniti tamo gde je ona prvenstveno ugrožena, a to je „najčešće, nažalost, unutar same porodice“.

– Muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dijete, ne može se nazvati ocem. Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak je licemjeran i ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti, smatra vladika

Dodao je da nema ništa časnije od toga da se stane u zaštitu žene, ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer nije, već zato što žena zbog različitih socioloških, kulturnih i religijskih faktora najčešće žrtva nasilja.

– I ne zaboravimo, Isus Hristos je stao u zaštitu žene kako bi je odbranio od nasilja.  Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izliječio (Lk 8, 40–48). Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscijelio joj kćer (Mt 15, 21–28). Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11). Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene, poručio je vladika Grigorije.

U Beogradu se odvijaju protesti u organizaciji „Ženske solidarnosti“, a prošle sedmice održala su se dva takva ispred redakcije „Informera“ u Beogradu, povodom objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Milošević u ovom tabloidu. Ova je organizacija najavila novi protest za petak, nakon što članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje nisu usvojili dnevni red čija je tema bila pomenuti intervju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend