16. avg 2023.

Koalicija za žene u novinarstvu: Posle kampanja protiv novinarki pogoršane medijske slobode u Srbiji

Pokušaj atentata, dve otmice, tri hapšenja, dva zatvaranja, tri osude, četiri privođenja, 12 fizičkih napada, sedam pretnji – sve su ovo doživele novinarke u svetu tokom jula. Incidenti u Srbiji ukazuju na pogoršanje situacije sa medijskim slobodama, navodi se u izveštaju „Status medijskih sloboda za novinarke“

Vanja Đurić, Žana Bulajić i Žaklina Tatalović (foto: N1)

Koalicija za žene u novinarstvu je tokom jula dokumentovala 62 kršenja slobode medija različitim pretnjama i napadima na novinarke i pripadnice LGBTQI širom sveta, koje su hapšene, pritvarane, prećeno im je, zastrašivane su, napadana je njihova imovina, uznemiravane tužbama ili onlajn i još mnogo toga.

Srbija: Kampanje, sprečavanje postavljanja pitanja

Šest novinarki je targetirano u onlajn kampanjama, među kojima su i novinarke Žaklina Tatalović i Vanja Đurić sa TV N1.

U izveštaju stoji da je član glavnog odbora Srpske napredne stranke (Vladan Sekulić, prim. nov) 10. jula objavio video na Instagramu na kome su novinari i voditelji N1, Nove S i dnevnih novina Nova, među kojima su Tatalović i Đurić. U videu se kaže da je cilj novinara ovih medija da „unište srpsku kulturu i pravoslavlje u Srbiji“, prikazane su fotografije sadašnjih i bivših novinara, predstavljeni su kao „mračni svet medija N1 i Nova“.

Žana Bulajić sa televizije Nova je ometana u svom radu, podseća se u izveštaju. Ona je bila u grupi nekoliko novinara koji su ostali iza zaključanih vrata na predstavljanju programa Evropske unije, kom je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić. Na taj način su sprečeni da postavljaju pitanja zvaničnicima.

U izveštaju je naglašeno da ovaj i drugi incidenti ukazuju na pogoršanje situacije u vezi sa slobodom medija u Srbiji.

Pre toga je Koalicija za žene u novinarstvu pozvala vlast i političare u Srbiji da poštuju medije i da prestanu da koriste svoju moć i uticaj za targetiranje i zastrašivanje novinara, podsećajući na „šokantni pokušaj da zapuše usta novinarima”.

Atentati, otmice, progon…

Sredinom jula je pokušan atentat na novinarku u Meksiku Mariju Luizu Estrada Hernandez i njenu ćerku. One su tom prilikom jedva izbegle napad. Više od 200 prijava pretnji smrću nije bilo dovoljno kako bi joj tužilaštvo dodelilo zaštitu.

Dve novinarke su otete. Direktorka Radio Riversa iz Nigerije oteta je pred mužem, pod pretnjom pištoljem. Porodici je naređeno da plati otkup za oslobođenje. Nakon nedelju dana je oslobođena.

Novinarka Blondin Tanis sa Haitija je oteta i bila je zatočena devet dana pre nego što je plaćena otkupnina. To je šesta otmica novinara na Haitiju ove godine.

U Indiji su uhapšene tri novinarke. Tesa Setalvald je uhapšena jer je tražila odgovornost za nasilje mafije u Gudžaratu 2002. godine. Uhapšena je i novinarka Nazila Marofian, koja je prethodno bila u zatvoru u oktobru 2022. i od tada doživljava pravno, psihičko i fizičko zlostavljanje od strane vlasti. Novinarka iz Tunisa Čada Hađ Mbarek suočava se sa mogućnošću da bude osuđena na smrt po zakonima te zemlje.

Tokom proteklog meseca su dve novinarke zatvorene u Iranu. Sud u Teheranu im je odredio kaznu od četiri godine i tri meseca zatvora zbog „propagandne aktivnosti protiv režima“. One su među 31 novinarkom i medijskom radnicom zatvorenom u toj zemlji.

Sepideh Kolian je osuđena na dvogodišnju kaznu zatvora u Teheranu zbog optužbe za „vređanje vrhovnog vođe“. Ona se, pored toga, suočava i sa dvogodišnjom zabranom korišćenja pametnih telefona, prognana je iz Teherana i susednih provincija, zabranjeno joj je učešće u društvenim i političkim grupama.

Novinarka iz Španije, čiji identitet nije otkriven u izveštaju, osuđena je na dve godine zbog objavljivanja sudskog izveštaja o istrazi ubistva. Ona će, prema krivičnom zakonu Španije, služiti uslovnu kaznu. Ovo je prvi put da će je neki novinar u španskoj istoriji dobio zatvorsku kaznu zbog otkrivanja takvih detalja.

U Libanu je novinarka Dima Sadek osuđena na godinu dana zatvora zbog objave na društvenim mrežama posle kleveta Slobodnog patriotskog pokreta

Davljenje, pljačkanje, lomljenje prstiju…

Četiri novinarke su privedene, tri u Turskoj zbog retvitovanja vesti o premeštaju tužioca i njegove supruge. Privedena je i novinarka u Ukrajini, nju su uhapsile ruske snage dok je izveštavala.

Bilo je 12 fizičkih napada širom sveta. Jedna novinarka je dobila blaži potres mozga pošto je pored nje eksplodirala tenkovska granata. U Turskoj je policija pretukla i vukla dve novinarke dok su izveštavale.

Bolivijska novinarka je tokom protesta opljačkana i davljena, a u Demokratskoj Republici Kongo su novinarka i četiri novinara kamenovani od strane pristalica vladajuće stranke.

Novinarku Elenu Milašinu je napala maskirana grupa u Čečeniji – polomljeni su joj prsti, obrijana glava i prećeno joj je pištoljem.

U Turskoj, reporter Dilan Šimšek je nasilno vučen ulicama, dok je Fatoš Erdogan gurnut na zemlju, tako su sprečeni da izveštavaju o sukobima demonstranata i policije na protestu.

Sedam novinarki je doživelo zastrašivanje ili pretnje, među njima je i glavna urednica portala 035 Nikolina Martinović iz Hrvatske, koja je primila pretnje nakon što je odbila da ukloni izveštaj koji je objavila.

Albanska novinarka Marsi Koreši i njena ekipa su doživeli uznemiravanje od strane rođaka gradonačelnika koji se kandiduje za reizbor.

Pretnje porodici

Prognana ruska novinarka Marfa Smirnova je otkrila da je nepoznata osoba pretila njoj i njenoj porodici preko Telegrama, poslavši joj audio-snimak iz njene porodične kuće u Moskvi, zajedno sa fotografijama članova porodice. Ona i njena porodica razmišljaju o privremenom preseljenju.

Pravno je uznemiravano šest novinarki. Bivši italijanski premijer Mateo Renci podneo je krivične i građanske tužbe protiv novinarke Bjanke Berlinguer nakon njenih tvrdnji da je vršio pritisak na novinare da negativno pišu o njegovim političkim rivalima.

Dve novinarke su suočene sa napadom na imovinu i dve sa diskriminacijom na radnom mestu. Provaljeno je u dom istraživačkih novinara Žane Karić-Gauk i Eldina Karića u Sarajevu. Tom prilikom su im ukradeni poslovni laptopovi. Oboje rade za Žurnal, koji je na meti zbog razotkrivanja korupcije.

Šest novinarki je verbalno napadnuto, a jedna je nepravedno otpuštena sa posla.

U izveštaju su evidentirane i dve sudske presude u korist novinarki. Četiri novinarke iz Turske su puštene pre suđenja, nakon što su u pritvoru provele 13 meseci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend