11. dec 2019.

Počela javna rasprava o Nacrtu pravilnika o obavezama RTS-a i RTV-a tokom predizborne kampanje

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) organizovaće u sredu 18. decembra okrugli sto o Nacrtu pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje.

Foto: Skrinšot, emisija „Upitnik“, RTS

Kako je najavljeno iz REM-a, okrugli sto biće održan u sedištu tog regulatornog tela (zgrada Doma sindikata) s početkom u 12 časova, a mogu mu prisustvovati „sva zainteresovana lica“.

Nacrt pravilnika objavljen je 9. decembra, a juče je zvanično počela dvonedeljna javna rasprava o tom dokumentu. Do 24. decembra regulatorno telo primaće primedbe, predloge i sugestije, a one se mogu slati na mejl javna.rasprava@rem.rs ili poštom na adresu Regulatornog tela za elektronske medije, Trg Nikole Pašića 5, Beograd.

Konačan tekst Nacrta pravilnika REM planira da objavi 15. januara iduće godine.

Usvajanjem novog pravilnika trebalo bi ponovo da bude uređeno informisanje javnosti u predizbornoj kampanji, nakon što je REM, bez ikakvog obrazloženja, u februaru ove godine povukao do tada važeći Pravilnik o obavezama medija tokom predizborne kampanje.

Međutim, kako je Cenzolovka već objavila, Pravilnik koji je povučen u februaru odnosio se na rad svih elektronskih medija, dok se Nacrt novog pravilnika tiče samo obaveza javnih medijskih servisa, RTS-a i RTV-a, tokom predizborne kampanje.

U tekstu na našem portalu ističe se da čak i kada bi ovaj pravilnik za javne servise bio primer dobre regulacije, njegovo poštovanje neće moći da anulira moguću štetu koja će nastati u slučaju neravnomernog izveštavanja ostalih medija o aktivnostima učesnika izborne trke.

„Ne sme se zaboraviti da su baš ti elektronski mediji, koji će sada biti izuzeti od obavezujućih odredaba Regulatora, u prethodnim izbornim ciklusima flagrantno kršili zakonska i podzakonska akta. U njihovim programima evidentirana je nesrazmerna zastupljenost kandidata vladajuće partije u odnosu na kandidate opozicije u svim izbornim ciklusima od 2014, potvrdila su istraživanja specijalizovanih organizacija kao što su BIRODI ili Novosadska novinarska škola“, navodi se u tekstu „REM: Kako privatnim televizijama omogućiti favorizovanje vladajuće stranke tokom kampanje“ objavljenom na našem portalu.

Tokom kampanje 2017. godine REM je doneo odluku da, prvi put od 2003, ne prati zastupljenost kandidata u informativnim emisijama, već da postupa samo po prijavama građana o uočenim nepravilnostima.

Na sastanku koji je u novembru održan u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje a sa temom „Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje“, članica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je da „nigde u svetu regulator niti može niti sme da uređuje sadržaj privatnih televizija, niti da uređuje informativni program javnih servisa, osim pravilima koja se primenjuje isključivo u toku kampanje“.

Na istoj sednici, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je to telo preporučilo REM-u da „donese pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji, preporuke za komercijalne emitere“.

Ministar Stefanović je inače najavio formiranje nadzornog odbora Skupštine Srbije koji bi nadzirao pisane medije i internet u toku kampanje, što je, kako je naveo, do sada bilo neuređeno.

Održavanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora najavljeno je za proleće iduće godine.

NAPOMENA: Tekst je izmenjen 16. 12, pošto je REM promenio termin održavanja okruglog stola sa 17. na 18. decembar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend