31. maj 2017.

Sindikat: Rukovodstvo RTV-a da vrati smenjene urednike i novinare na njihove pozicije

“Čistka koja je usledila nakon smene Arežine dovela je i do urušavanja ugleda, profesionalizma i gledanosti programa RTV"

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Vojvodine (RTV) uputio je danas zahtev Upravnom odboru i rukovodstvu pokrajinskog javnog medijskog servisa da postupe po sudskoj odluci i odmah stave van snage sve odluke koje su donete posle nelegalne smene programskog direktora RTV Slobodana Arežine, iz maja prošle godine.

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu po kojoj je smena Arežine proglašena nezakonitom, a RTV-u je naloženo da ga vrati na funkciju sa koje je razrešen.

“Zahtevamo da se svi novinari i urednici koji su posle te odluke smenjeni ili preraspoređeni, bez ikakavog obrazloženja, odmah vrate na pozicije koje su tad imali. Sudska presuda u sporu Arežine i RTV je snažan argument za sve one koji su bili meta čistke u televiziji, ali obaveza rukovdstva RTV da se njihovim vraćanjem na poslove koje su obavljali vrati u okvire zakonitog i profesionalnog poslovanja”, naveo je sindikat Nezavisnost u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je “čistka” koja je usledila nakon smene Arežine dovela i do urušavanja ugleda, profesionalizma i gledanosti programa RTV, odnosno poverenja građana u pokrajinski javni servis.

“Podsećamo rukovodstvo i Upravni odbor RTV da pokrajinski javni servis ne sme da polaže računa političkim akterima već isključivo građanima koji ga finansiraju, te da ni pod kojim uslovima u ime nečijih političkih ambicija ne sme da krši radna prava zaposlenih neosnovanim degradiranjem, šikaniranjem i mobingom koji se u ovoj kući sprovode prethodnih godinu dana”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend