04. jul 2023.

Novi konkurs, novi pokušaj RTV-a da posle dve godine dobije generalnog direktora

Drugi put za pet meseci Radio-televizija Vojvodine raspisuje konkurs za imenovanje generalnog direktora te medijske kuće. Prethodni je okončan neslavno - između dva kandidata, Upravni odbor RTV-a se odlučio da je najbolje da tu kuću do daljeg vodi vršilac dužnosti

Foto: Denis Kolundžija

Uoči dva neslavna jubileja – dve godine kako nema generalnog direktora i godinu dana kako tu kuću vodi vršilac dužnosti generalnog direktora, Radio-televizija Vojvodine po drugi put za pet meseci pokreće proceduru za izbor čelnog čoveka.

Na sajtu te medijske kuće u petak je objavljen javni konkurs za imenovanje generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa – tačno pet meseci nakon objavljivanja prethodnog konkursa koji je nedavno okončan odlukom Upravnog odbora da ne izabere nikog od kandidata koji ispunjavaju uslove za tu funkciju i umesto toga ostavi kuću s više od 1.200 zaposlenih u ve-de stanju.

Za razliku od prethodnog konkursa, koji je trajao 60 dana, novi, pak, kandidatima za prijavljivanje ostavlja upola manje vremena. Koliko im ostavlja nade da će se ovaj put konkurs završiti uspešno, sasvim je drugo pitanje.

Među traženim uslovima za generalnog direktora je da ima najmanje 10 godina iskustva na rukovodećim položajima i da je ugledan stručnjak iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa.

U tekstu konkursa se navodi da kandidati za generalnog direktora, uz dokaze o ispunjavanju traženih uslova, moraju da dostave program rada i upravljanja RTV-om za mandatni period na koji se direktor imenuje.

Mandat generalnog direktora traje pet godina i najviše može biti izabran dva puta na tu funkciju. Odluku o imenovanju generalnog direktora donosi Upravni odbor RTV-a glasovima dve trećine članova tog tela (najmanje šest).

Ni Budimir Marković ni Željko Dvožak, od petorice prijavljenih na prethodnom konkursu jedini za koje je ocenjeno da ispunjavaju sve uslove, nisu 20. juna dobili ni izbliza potrebnu većinu glasova članova UO.

I, kao da to po sebi nije bio dovoljno poražavajuće – obaška što je prošlo dva i po meseca od zatvaranja konkursa! – na takvu odluku UO RTV-a morala je da padne i solidna količina ljage.

Pošto nije doneta odluka o novom generalnom direktoru – i dalje nije poznato šta je zamereno kandidatima – UO je imenovao zamenicu generalnog direktora Sanju Jašarević Kužić za novu v.d. generalnu direktorku, pošto je prethodno konstatovao ostavku Jožefa Klema na tu dužnost. Upravni odbor je istom zgodom doneo odluku i o raspisivanju novog konkursa.

Vest sa sednice UO RTV-a pojavila se, posve logično, nedugo nakon završetka na sajtu te kuće, ali je tokom popodneva bez obrazloženja skinuta najpre sa tog, a potom i s još nekoliko prorežimskih portala.

Dan kasnije dolazi do obrta: UO usvaja povlačenje ostavke Jožefa Klema na mesto vršioca dužnosti generalnog direktora RTV-a i poništava odluku o imenovanju Sanje Jašarević Kužić za v.d. direktorku.

Klem, koji je nakon isteka mandata Miodraga Koprivice, jula 2021, vodio RTV najpre kao zamenik generalnog direktora, a potom od jula prošle godine kao vršilac dužnosti generalnog direktora, najavio je još ranije da prvog dana jula ove godine odlazi u penziju.

U obrazloženju izmenjene odluke UO RTV-a navedeno je da je Klem dan ranije (uoči sednice UO održane 20. juna – prim.a.) pismeno povukao svoju prethodno upućenu ostavku, ali da ona, gle, „nije stigla do sednice, te UO nije mogao biti upoznat s njegovom odlukom“.

Prema nezvaničnim saznanjima Cenzolovke, i Marković i Dvožak nameravaju da se ponovno kandiduju.

Na, pak, zvanična pitanja Cenzolovke upućena RTV-u, između ostalog i o okolnostima koje su pratile sednice UO RTV-a, još nisu stigli odgovori.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend